Nadat ons gezin 15 jaar had samengewoond  met een Engelse cocker spaniel, kwam de eerste labrador retriever in ons leven. 

lauraencilla

We moesten langer dan een half jaar wachten op onze gele teef LAURA (Elegant Laura of Sandyland, geboren op 4-10-1989) en daardoor was zij meer dan welkom! Onze kinderen waren destijds 13, 11 en 8 jaar en zij genoten met volle teugen van de pup. Ik ging met Laura naar gehoorzaamheidstraining en werd aangestoken door het labradorvirus! Daardoor kwam er al vrij gauw een tweede lab bij ons wonen en met deze zwarte teef, roepnaam CILLA (Priscilla, geboren op 11-6-1991) volgde ik met succes de jachttraining. Toen Laura’s  gezondheidsuitslagen prima bleken te zijn en ze op enkele shows  een  Zeer Goed-kwalificatie had behaald, stond mijn besluit vast: we gaan een nestje fokken!

logo 2

Allereerst een kennelnaam aangevraagd  bij de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland : op 8-9-1992 is  CHAIRWINDERMERE  geregistreerd. Dit is de vertaling in hetEngels van mijn achternaam (van der Meer-Stoelwinder) in omgekeerde volgorde. Verder is Windermere ook een stad én een meer in Engeland, waarmee de link met de oorsprong van de labrador én zijn liefde voor water wordt aangegeven. Mijn zus Elly ontwierp een bijpassend logo.  
 

lauranest

  Ons eerste nest werd geboren op 12 juni 1993: Laura was gedekt door Precious Pilot van Canis Frisiae en zij wierp 5 zwarte teefjes : zie foto rechts. Voor de stamboomnamen koos ik de L van moeder plus de P van vader ; dochter EMMA (Lemma Princess of Chairwindermere) bleef bij ons.
 

cilla1nest

In maart 1995 kreeg Cilla haar eerste nest, 3 reuen + 3 teven (geel en zwart, het M-nest - foto links) en kort daarna in april 1995 volgde Laura met haar 2e nest (4 reuen + 2 teven in het N-nest). 
 
Omdat ik meer over mijn hobby wilde leren, ging ik de cursus Kynologische Kennis van de Raad van Beheer volgen. Eén dag voor het examen wierp Laura haar 3e nest (8 reuen en 1 teef). Gelukkig was er oppas en zodoende kon ik in Arnhem het examen afleggen met als resultaat mijn KK I DIPLOMA op 22-6-1996 !   
R-nest11

  Emma voldeed inmiddels ook aan alle gezondheidseisen van de Nederlandse Labrador Vereniging.  Ze had enkele shows (Zeer Goed) gelopen  en diploma’s behaald. Haar eerste nest van 6 pups werd in december 1996 geboren ; omdat zij toen maar 1x per jaar loops was, volgde het 2e een jaar later: het R-nest met 11 gezonde gele en zwarte pups, zie rechterfoto !

geschiedenis1

In juni 1997 bleek Cilla ook de bruine labradorkleur te dragen : nadat zij gedekt was door Matisse van het Notenbos wierp zij 2 bruine reuen en 1 zwarte teef in het Q-nest. Deze combinatie herhaalde ik ruim een jaar later en uit dit nest van 6 pups bleef ons eerste chocolaatje, Sunny ISIS of Chairwindermere, geboren op 16-10-1998.
Destijds woonden wij in Ureterp, maar met 4 honden in huis kregen wij behoefte aan meer leefruimte. In november 2000 zijn we naar Siegerswoude verhuisd : veel ruimte voor de honden plus 2 pony's!
 

geschiedenis2Enkele weken na de verhuizing wierp Emma haar U-nest van 6 pups en gele 

Lunaopzandbult 1LUNA (Ultima Aluna of Ch.) bleef hier. Op 23 september 2001 kreeg Emma haar laatste nest (V-nest : 4 reuen + 4 teven) van Wetten  E-Jolla en onze roedel groeide met zwarte VESTA en JORRIT(op de foto allebei met een Uitmuntend medaille). 
Omdat wij de honden niet in kennels houden, bleek algauw, dat een volwassen reu tussen loopse teven behoorlijk lastig was. Jorrit  is in maart 2003 verhuisd naar het gezin van mede-eigenaars Fam. Meinsma in Ureterp. Hij bleef op jachttraining en behaalde met z'n nieuwe baas en bazin verscheidene B-diploma's!
 
 
 
Op 1 oktober 2003 moesten we helaas afscheid nemen van onze lieve CILLA; ze werd ruim 12 jaar en ze was een geweldige rasvertegenwoordigster! Ze was mijn maatje, geen showgirl (wel Zeer Goed !), maar haar 'will to please' was zeer groot én ze was een supermoeder. Gelukkig hebben we in Isis een waardige opvolgster; ook zij behaalde mooie KNJV-jachtdiploma’s. Plus zij gaf Cilla lieve kleinkinderen  (het W-nest op 2-1-2002 met 9 pups en het X-nest op 26-2-2003), waar Cilla ook nog even over 'moederde'.
Elf dagen later was er weer nieuw leven in huis, want Luna kreeg haar eerste nest : 1 solo pup! Yellow Alyson of Chairwindermere, roepnaam SONYA. Ook Vesta kreeg  enkele weken  later haar eerste nest van 6 pups  (Z-nest, geel en zwart). Sonya groeide op tot een mooie, lieve lab en toen hadden we dus 4 generaties labs!

geschiedenis4

Echter niet voor lang. Eind 2004 was een drukke periode met in oktober het A-nest van Isis  met 9 pups (inclusief MAYDAY)en in december het B-nest van Vesta (8 pups). Daardoor kreeg Sonya te weinig aandacht. Begin 2005 is zij overgeschreven naar Henny en Jaap Douma (Ice Fire's Adventure) en ze ging wonen in het gezellige gezin van hun dochter, waar zij met open armen werd ontvangen. LAURA, de stammoeder van onze kennel, is kort daarna overleden op 27-1-2005. Ruim 15 jaar (!!) maakte zij deel uit van ons gezin en haar  heerlijke karakter heeft mij tot deze hobby gebracht.
De recente geschiedenis van onze kennel kunt u volgen op de Nieuws pagina.